Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как ще се стимулира филмопроизводството в България?

Александър Донев, филмов експерт, Бизнес старт, 21.08.2020

11:07 | 21 август 2020
Обновен: 16:29 | 21 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Промените в Закона за филмовата индустрия, публикувани за обществено обсъждане, предвиждат нови стимули за инвестиции във филмопроизводство в България от 2021 г. От тях ще могат да се възползват не само чуждестранни продукции, но и български компании. Това обясни филмовият експерт Александър Донев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

С промените се предлага схема за частично възстановяване на разходите за филми, направени в България. Филмовите компании ще могат да си възстановят от държавата до 25% от всички допустими разходи, направени за производството на аудио-визуалното произведение от местни физически и юридически лица. На възстановяване ще подлежат и 25% от всички допустими разходи за услуги, предоставени в България от физически лица, регистрирани в държави от ЕС.

В мотивите към проекта, публикуван от Министерството на културата, е записано, че необходимият стартов бюджет на схемата през първата година от действието й следва да бъде 15 млн. лв. В предложените текстове е посочено, че годишният размер за възстановяване на разходи не може да бъде по-малък от държавния бюджет за производство на нови филми през съответната година.

По думите на госта държавата напрактика ще субсидира филми, които се снимат в страната – и чуждестранни, и български - със средства от държавния бюджет. В този смисъл основното му притеснение е, че няма ограничение на тавана от средствата, които може да получи една-eдинствена фирма. Това означава, че цялата годишна субсидия би могла да отиде при една компания, която кандидатства с 10 проекта. 

„Има възможност по тази схема да получат подкрепа и български инвеститори в българско телевизионно производство, но продукции на независими продуценти, а не на телевизионни компании, които съчетават производство с излъчване.“

Донев подчерта, че с новите стимули ще се получи така, че българските филми ще получават по-малко пари от държавния бюджет, отколкото чуждестранните продукции. Гостът обясни, че с други промени в закона се стимулира само производството на фестивално кино в България, но не и на комерсиално, съобразено с вкуса на масовата публика.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.