Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо коронакризата удари САЩ по-силно от еврозоната?

Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, Бизнес старт, 03.08.2020

10:21 | 3 август 2020
Обновен: 17:03 | 5 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Брутният вътрешен продукт на САЩ се срина с 33% през второто тримесечие на 2020 г., докато при водещите европейски икономики понижението е между 10 и 20%. Разликата в представянето идва от няколко фактора. В САЩ безработицата е по-висока, докато европейските икономики на този етап успяват да запазят относително високите нива на заетост от предкризисния период. Това коментира Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Силно развитият социален елемент в европейските страни позволи да бъде запазена структурата на пазара на труда и влиянието на пандемията да бъде минимизирано, добави Николов. Гигантските спасителни пакети в ЕС обаче може и да не постигнат основната си цел, тъй като „хвърлянето на пари“ за решаването на проблемите трябва да бъде съчетано със структурни реформи, предупреди гостът.

Различна е и позицията, в която бяха отделните държави преди коронакризата. Най-лошо ударените икономики в еврозоната са Испания и Италия, но още през 2019 г. те бяха на ръба на рецесията, дори минаха от другата страна, обясни икономистът.

Друг важен фактор е начинът, по който страните бяха засегнати от COVID-19 и реакцията им спрямо ситуацията. В Италия и Испания имаше много бързо разпространение на заразата и много висока смъртност. Тоталното затваряне заради пандемията се отрази силно на икономиките им. Освен това двете държави разчитат много на туризма, който е един от най-засегнатите сектори, каза Адриан Николов.

Испанската икономика понася и негативните ефекти от Brexit. Излизането на Великобритания от ЕС води до по-малко покупки на втори дом от страна на британци в Испания, намалява и броя на туристите.

Адриан Николов коментира и възможностите на България да се възползва от скъсяването на веригите на доставка /nearshoring/.

„България като цяло е тромава по отношение на привличането на чуждестранни инвеститори. Въпреки това процесът се развива заради ниските доходи и относително подготвената работна ръка. За да се възползва страната от nearshoring, е необходимо съкращаване на административни процедури и намаляване на данъци.“

По-бедните общини в страната биха получили стимул за развитие, ако им се даде възможност да бъдат по-гъвкави при определянето на местните данъци и такси, най-вече на данък общ доход, обясни Николов.

Защо германската икономика отбеляза най-малък спад в еврозоната през Q2?

И какво ще се случи при отлагане на президентските избори в САЩ?

Вижте целия разговор във видео материала. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.