Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

EС насочва още 1 млрд. евро за развитие на изкуствен интелект в космическите изследвания

Камен Илиев, директор на офиса за технологичен трансфер за аерокосмически технологии при БАН, Бизнес старт, 21.07.2020

10:46 | 21 юли 2020
Обновен: 13:01 | 21 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

По линия на европейските фондове и приемането на многогодишната финансова рамка Европейският съюз (ЕС) ще отдели още 1 млрд. евро за развитие на изкуствен интелект в космическите изследвания, заяви Камен Илиев, директор на офиса за технологичен трансфер за аерокосмически технологии при БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Илиев посочи, че 1 млрд. евро ще се насочат за разработването на пилотен проект за обработка на спътникови данни.

Гостът коментира новината, че Министерство на икономиката със съдействието на София Тех Парк и Риск Спейс Трансфер – Офис за трансфер на технологии към Българската академия на науките (БАН), организира  информационна сесия на тема „Международно сътрудничество в космическия сектор – за сигурен и устойчив свят”.

"Събитието e трето поредно от серия онлайн събития, посветени на космическа тематика през тази година и е част от изпълнението на проекта “Feasibility Space Study of Bulgaria” и оценява капацитета на индустрията за участие в Европейската космическа агенция. България е в чакалнята на тази агенция. Тя е независима организация, в която членуват 25 страни", разказа Илиев.

Гостът изтъкна, че ЕС има превидени още 16 милиарда евро за двете основни програми за космически изследвания.

"Космосът е единствената сфера, в която политическите конфронтации са елиминирани. Той е лакмусът за това доколко една страна е индустриално и технологично развита".

Важно е как се обработват спътниковите данни, смята Камен Илиев, тъй като това е от значение за наблюдението на климата, селското стопанство и транспорта.

Според госта трябва да се отчита и факторът национална сигурност.

"ЕС създаде Главна дирекция "Космос и отбранителна индустрия" и спомогна най-важните сектори да започнат да интегрират космически изследвания", поясни Камен Илиев.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.