Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новата книга на Стиглиц обяснява защо митът за американската мечта е преувеличен

Вера Карабашлиева, икономист, Бизнес старт, 01.07.2020

10:48 | 1 юли 2020
Обновен: 12:31 | 1 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Митът за американска мечта е преувеличен, като се откроява неравенство на възможности, а не неравенство в резулатите. Това открои като един от изводите от новата книга Джоузеф Стиглиц "Власт, народ, печалби" икономистът Вера Карабашлиева в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Стиглиц се включва на страната на губещите в глобализацията и критикува, че пазарите са доминирани от големите корпорации и тяхното монополно и хищническо поведение на пазара".

По думите на икономиста Стиглиц говори за провал на прехода от промишлената икономика към икономиката на услугите в САЩ.

"Авторът обяснява анемичния растеж със затвореността на системата и дава стряскащ пример, че докато за последните 60 г. най-ниският сегмент от американското общество не са повишили доходите си, 760 млн. китайци са били изведени от бедността".

Според Карабашлиева стилът на повествование е разбиераем, примерите са много и определи книгата като интересно четиво.

От произведението става ясно, че Стиглиц призовава за прогресивен капитализъм, възстановяване на средната класа и позоваване на науката, за да се генерира ефективен икономически растеж.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.