Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бизнесът с къщи за гости апелира за специални програми за подкрепа

Петър Иванов, член на Управителния съвет на Асоциацията на къщите за гости в България, Бизнес старт, 24.06.2020

10:27 | 24 юни 2020
Обновен: 12:26 | 24 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова

Апелирам да се създадат специални програми според нуждите на сектора, заяви Петър Иванов, член на Управителния съвет на Асоциацията на къщите за гости в България, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„При къщите за гостите говорим за семеен бизнес. Социалната система не можа да помогне на тези хора, тъй като самоосигуряващите се лица са изключени от повечето програми“.

По думите на Петър Иванов най-благоприятно за сектора е било отлагането на вноските по кредити, но от друга страна, той подчерта, че в бранша хората са останали без средства за препитание.

„Имаме информация, че много от хората в сектора са кандидатствали по мярката за безлихвени потребителски кредити за физически лица“, обясни представителят на Асоциацията на къщите за гости в България.

„Държавата трябва да обърне по-голямо внимание на самоосигуряващите се лица, да поеме осигуровките им в определено съотношение, докато не отмени кризата“.

Петър Иванов каза още, че е много трудно да се отвори отново след три месеца, когато има допълнителни разходи, свързани с осигуряване на необходимите предпазни средства, дезинфекция и т.н.

„Много трудно секторът ще си стъпи на краката. Потребителите остават предпазливи, като вече няма дългосрочни резервации за почивки“, подчерта гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.