Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Режисьор: Нужно е по-бързо изпълнение на подкрепата за независимите артисти

Иглика Трифонова, режисьор, Бизнес старт, 18.06.2020

10:45 | 18 юни 2020
Обновен: 15:37 | 18 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Необходимо е по-голямо съучастие от Министерството на културата, за да се придвижи подкрепата за независмите артисти. В Европа се реагира много по-бързо. Например, в Румъния резултатите са различни. Там пазарът е много по-голям, но там реакцията бе много по-бърза. Вероятно това е така, тъй като в Румъния вярват, че продават изкуството си по-добре от всичко. Ние все още не сме стигнали до този етап. Това каза Иглика Трифонова, режисьор, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.  

Трифонова коментира, че протестът на независимите артисти за по-бързо изпълнение на програма "Творчески стипендии" на Национален фонд "Култура" и спазване на сроковете за предвидената за тях подкрепа от държавата е бил последната новина в емисиите на големите новинарски телевизии, което е покателно за отношението към културата. По думите ѝ е важно да се обърне внимание на едни млади хора, на които бе обещана подкрепа.

"Става дума за лимитирано количество актьори, които ще бъдат подпомогнати. Това са хора, които са получавали заплати под хиляда лева преди кризата с коронавируса".

Тя отбеляза, че в настоящата ситуация артистите се държат с достойнство и заяви, че поради това е горда да е част от гилдията. 

Също така гостът коментира, че е подходящо летището в София да носи името на скулптора и художник Христо Явашев-Кристо, защото е често срещана практиката в Европа летищата да носят имена на хора на изкуството.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.