Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Само 30% от компаниите са адекватно защитени

Бизнес старт, 9.05.2016

09:12 | 9 май 2016
Автор: Кирил Петков
Експертът по киберсигурност Ясен Танев в предаването Bloomberg TV Bulgaria
Експертът по киберсигурност Ясен Танев в предаването Bloomberg TV Bulgaria

Само 30% от компаниите са адекватно защитени, а при индивидуалните потребители, без да искам да създавам стрес, ситуацията е плачевна. Това каза експертът по киберсигурност Ясен Танев в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

"При киберсигурността има три елемента, които са много важни. Личното участие – ако не спазваме цифрова хигиена, каквато и регулация да има, не би ни помогнала. Архивирайте на три места, на две медии. Ако нямате офлайн медия, нямате нищо. Когато започне хибридната война, вече ще е късно. На второ място по важност е националната "Стратегия за киберсигурност", а на трето - международното сътрудничество". 

"Банките не са дори в топ три списъка на най-интересните за кибератаки обекти. Секторът здравеопазване е най-интересен, след това са държавните администрации с нашите данни. Енергетика е на трето място, а банките са едва на пето място". 

Банките отдавна са много добре пазени и за това интересът на киберпрестъпниците към тях не е голям, каза още експерта по повод заплахите на "Анонимните", че ще атакуват централните банки. "Атаката на централните банки е политически акт. Удряйки централната банка, удрят главата на една система и лесно се създава паника за масовия потребител. Това е най-лесният начин да създадете неувереност в една система". 

Вижте целия коментар: