Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ислямска държава се опитва да завладее нови територии в условията на пандемия

Христо Петров, журналист, Бизнес старт, 03.06.2020

10:52 | 3 юни 2020

Експертите предупреждават, че Илсямска държава се прегрупира и се опитва да завладее територии, за да възобнови своите терористични операции. Нестабилната политическа и икономическа ситуация в Близкия изток създаде възможност на Ислямска държава да се прегрупира в Сирия и Ирак. Това каза Христо Петров, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В ситуацията на пандемия Ислямска държава прегрупира и финансовите си ресурси. Тя много усилено прехвърля своите авоари в криптовалути. Говорим за 350 млн. долара. Така Ислямска държава финансира терористичните си операции".

Той коментира, че ако този финансов ресурс не бъде конфискуван, той ще бъде използване за терористични действия.

"Ислямска държава претърпя огромни териториални поражения в Сирия. Поради това тя промени подхода си и се изтегли към други конфликти. Тя се възражда по друг начин и нейните територии се увеличават".

Петров отбеляза, че в момента в Сирия 65% от териториите се контролират от правителствените сили на президента Башар Асад, а 25% са под контрола на кюрдските части, които са подкрепяни от САЩ.

"Около 86% от населението е доведено до тотална бедност. 500 хил. деца не посещават училище. Във финансово измерение войната доведе до огромни загуби. Военните разходи бяха увеличени за сметка на социалните разходи".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.