Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Изгодна ли ще е либерализацията на енергийния пазар за домакинствата

Атанас Георгиев, Бизнес старт, 4 април 2016

09:31 | 4 април 2016
Обновен: 09:34 | 4 април 2016
Атанас Георгиев от сп. Ютилитис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Атанас Георгиев от сп. Ютилитис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правилата, приети от КЕВР на 1 април, са една от необходимите стъпки, за да може домакинствата да сменят доставчика си, но не е и последната, защото все още в енергийния сектор има някоя дисбаланси и предизвикателства, като остава да се дефинира т. нар. нов пазарен модел, в който досегашните отношения, в които НЕК е единствен купувач за субсидираната енергия, като тази от възобновяеми източници и регламентираната с дългосрочни договори, да бъдат пригодени към либерализиран пазар. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Бизнес старт Атанас Георгиев от списание Ютилитис по повод на влезлите в сила от 1 април нови правила в енергийния сектор у нас, според които битовите абонати ще могат да сменят своите доставчици.  

Цените за домакинствата са субсидирани от цените за бизнеса, като проблемът в момента е, че от регулирания пазар ще излязат малките стопански потребители, като техните допълнителни плащания ще се загубят, докато домакинствата ще получат тази субсидирана цена. С увеличаването на броя на участниците на либерализирания пазар дефицитът (в НЕК б.р.) може да се засили, каза Георгиев.

Трябва да се работи за увеличаване на броя на участниците на Българската енергийна борса (която позволява участниците на пазара, като търговци големи потребители и централи, да балансират позициите си в рамките на деня на доставка), тъй като в момента основните участници в нея са дъщерните компании на БЕХ. Очакваме до края на годината на борсата да се включват повече производители.

Постепенно се увеличава прозрачността и ликвидността на пазара, но в никакъв случай не можем да кажем, че на първи април либерализацията приключи, коментира експертът.

Интерес към смяна на доставчика имат малки фирми, докато за домакинствата това няма да е изгодно, тъй като за тях цените на либерализирания пазар биха били малко по-високи, а търговците също имат интерес да се насочат първо към малките бизнеси и едва след това към домакинствата, коментира Георгиев.

Вижте целия коментар във видеото: