Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

5G не е заплаха за човешкото здраве

Доц. Даниела Илиева, Фондация "Право и Интернет" и преподавател във ВУЗФ, Бизнес старт, 20.04.2020

10:50 | 20 април 2020
Обновен: 10:51 | 20 април 2020

Екипът на Фондация "Право и интернет" работи от 20 години в сферата на телекомуникацията. Поставих въпросите на нашия експертен екип относно евентуалното влияние на 5G технологиите. Това каза доц. Даниела Илиева, Фондация "Право и Интернет" и преподавател в бизнес университета ВУЗФ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"От становището на фондацията получих доста отговори. Бях изненадана да науча, че България е от държавите, която е с много по-рестриктивни мерки от наложените от Международния комитет за защита от нейонизиращи лъчения". 

Тя обясни, че този комитет дава препоръчителни лимити, а България има още по-ограничаващи. "България е от държавите, които се грижат за евентуални неприятни ефекти върху човешкото здраве", допълни тя.

"Експертите ни казват, че няма заплаха за човешкото здраве, защото радиочестотният спектър, в който ще се използват 5G технологиите, няма да бъде по-различен от този, който се използва и за досега съществуващите технологии".

Според нея основната полза, която 5G ще осигури, е по-значимият пренос на данни. "Сега всички виждаме проблемите от претоварването на мрежите", уточни Илиева.

"5G е мрежа, която не се различава по нищо от сега съществуващите мрежи. Тя е едно надграждане и не е заплаха за човешкото здраве". 

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" гледайте тук