Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Виденова: Бизнесът е предпазлив и търси повече информация

Бизнес старт, 01.04.2016

12:21 | 1 април 2016
Автор: Кирил Петков
Милена Виденова, Кофас България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милена Виденова, Кофас България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Геополитическите ефектите не винаги са това, което първоначално се очаква. Оказва се, че са много по-комплексни, отколкото се очаква при въвеждането на някакво политическо решение. Това каза Милена Виденова, Кофас България в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите на Виденова това, което се наблюдава за ембаргото за Русия, например, е, че "българските производители не бяха много засегнати от него по отношение на своя износ за Русия". Но тъй като ембаргото бе въведено за цяла Европа, то европейските стоки, които не можаха да намерят реализация на руските пазари, заляха България и селскостопанските производители бяха силно засегнати от него. 

"Средата е изключително диначмична. Наблюдава се разместване на геополитическите пластове. Големи държави, които са били изключително стабилни, започват рязко да променят своите икономически показатели. Различни сектори също рязко се променят, като петролът, който дава отражение върху много други, свързани индустрии".

"Мениджъртие стават много по-предпазливи и търсят повече информация. Това само по себе си е добро", каза още Виденова.

"Увеличава се застраховането на търговски кредитен риск. При нас като тенденция има подобряване на данните за износ, включително структурата на износа. Имаме повече от чисто суровинен износ, преработени и крайни продукти".

Друг фактор за това дали бизнесът е предпазлив са преките чуждестранни инвестиции, каза експертът. "Донякъде геополитическите събития и несигурността разколебават бизнеса. За януари месец този показател е доста по-нисък в сравнение с миналата година".

Чуйте още: