Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Социалните услуги са приоритет на София в борбата с коронавируса

Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, Бизнес старт, 23.03.2020

08:49 | 23 март 2020
Обновен: 04:41 | 6 юни 2020

В момента в София има фокус върху няколко основни приоритета, които са важни за всеки жител. Това са социалните услуги, здравеопазването, чистотата на града и транспортът. Това каза Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Дезинфекцията е изключително важна. Въведени са строги мерки за дезинфекция в градския транспорт. Дезинфекцират се публични пространства, както и кофите за отпадъци. Прави се всичко възможно да се изпълняват указанията на щаба за максимална дезинфекция". 

По думите му мерките дават резултати и темповете на ръст на заразените с коронавирус са по-малки спрямо тези в други европейски държави. 

"Бяха създадени екипи от доброволци към общината и общинското предприятие „Социален патронаж“, които да доставят храна по домовете на възрастни хора. Също обхващаме хора под карантина и имаме готовност да обслужваме и хора, които изкарват заболяването в домашни условия". 

Той коментира, че общинският щаб е в непрекъснат контакт с представители на националния щаб.

Барбалов отбеляза, че имат готовност да реагират бързо на различните мерки и да се фокусират върху това, което е важно за живота на хората – социални услуги, здравеопазване, чистота и транспорт. 

„На първо място през последните дни като приоритет се оформя социалната област. Необходимо е да се осигурява храна на хората под карантина и социално слабите. Приоритет е също здравеопазването – да работим по подобряването на неговия капацитет и възможност за реагиране". 

Вижте целия разговор във видеото.