Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Цената на бездействието за климатичните промени е в пъти по-висока

Генади Кондарев, сдружение "За Земята", Бизнес старт, 06.03.2020

09:36 | 6 март 2020
Обновен: 11:23 | 4 юни 2020

Чрез Европейския законодателен акт за климата целта за въглеродно неутрална Европа ще почива в правен акт и ще стане задължителна за всички страни членки на Европейския съюз (ЕС). Това каза Генади Кондарев, сдружение "За Земята", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Предвиждат се и други механизми, които са свързани с този акт. Има предложения относно начина на облагане на стоките, които ще влизат в блока, ако те не отговарят на определени критерии за въглеродните цели".

Той коментира, че заложените цели не са напълно достатъчни.

„Най-амбициозното предложение, което не мина през Европейския парламент, беше за намаляване на емисиите с 65% до 2030 г. Сегашната цел е 40%. Предстои целта да бъде увеличена до 55%“.

„Надявам се, че ще се постигне този максимум, защото всичко, което отлагаме в момента, ще трябва да го свършим в десетилетието след 2030 г.“, допълни той.

По думите му енергетиката е най-лесната за декарбонизация в момента, а най-трудни ще бъдат сектори като авиация, производство на цимент и други.

Според Кондарев цената на бездействието е в пъти по-висока.

"В различните сценарии тя варира между няколко процента от световния брутен вътрешен продукт до над 10%. Това засяга най-бедните и най-уязвимите".

Вижте целия разговор във видеото.