Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Журналист: Няма шанс Гърция да отвори границите си

Лъчезар Вълев, международен журналист в БНР, Бизнес старт, 05.03.2020

11:14 | 5 март 2020
Лъчезар Вълев, международен журналист в БНР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Лъчезар Вълев, международен журналист в БНР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На граничния пункт Кастанес-Пазаркуле продължава да има засилено полицейско и военно присъствие. Няма никакъв шанс Гърция да отвори границите си. Очаква се тя, с европейска помощ, да удържи положението, заяви Лъчезар Вълев, международен журналист в БНР, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Турският министър на вътрешните работи Сюлеман Сойлу ще инспектира обстановката от турската страна на пункта. По негови данни 135 хил. души са се опитали да прекосят гръцката граница. Данните на Атина са доста по-различни - според тях вчера е имало 11 ареста на мигранти предимно от Афганистан. Същевременно гръцките гранични власти са предотвратили 4600 опита за нелегално влизане", отбеляза Вълев.

Той изтъкна важността на днешните срещи в Москва и Загреб по повод мигрантския процес.

Журналистът очерта друг интересен нюанс по протежението на гръцко-турската граница - гласа на местните хора. Вълев разказа, че са отзивчиви спрямо бежанците. По повод схемата за трафик на мигранти от Гърция към Турция той предаде думите на жена, според която който има пари, плаща на трафикантите и преминава границата, а който няма, опитва да премине през реката и се удавя.

"Мигрантите се страхуват да минават през България, защото се притесняват от агресия", подчерта журналистът.

Лъчезар Вълев не е усетил прояви на сериозно насилие, но споделя, че по оградата между Гърция и Турция има сериозно присъствие на жандармерия и армия. "Всичко е игра на нерви и информация между двете държави", допълни той.