Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Турски поток ще засили руското влияние в Европа

Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, Бизнес старт, 27.02.2020

10:27 | 27 февруари 2020
Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Турски поток" ще засили позицията на Русия в Европа. Това представлява нов път на доставка на руски газ, а от друга страна - този проект е в нова регулаторна среда, заяви Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Партньорството между България и Гърция в сектор енергетика касае предимно изграждането на гръцкия интерконектор и терминала за втечнен газ в Александруполис. Първият проект е вече във фаза строителство".

"Това влияе много добре на диверсификацията на газ. Един от факторите за енергийната сигурност е именно диверсификацията", подчерта Кънев.

Значение на газовата връзка между България и Гърция и как тя влияе на цяла Югоизточна Европа

Валентин Кънев посочи, че в рамките на тази връзка България да стане входна точка, а също и място, където може да се търгува - говорейки за реализирането на газовия хъб.

По темата за това, че регистрираната в Белград руска компания Infrastructure Development and Construction ще бъде подизпълнител на български участък от "Турски поток", гостът изтъкна, че  в случая става дума за това да се построи по-бързо "Балкански поток". В момента доставките на руски газ се изменят предвид силната конкуренция на хъбовите доставки в Западна Европа. Цената на газа е ниска и това повлия на доставките на руски газ", уточни председателят на Балканската черноморска и газова асоциация.

 

.