Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се окаже ли “Крипто” аферата на века?

Проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 17.02.2020

09:01 | 17 февруари 2020
Проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно можем да разберем за какво американските тайни служби са използвали устройствата на компанията “Крипто”, която са купили през миналия век. Малко е пресилено все още да говорим, че това е аферата на века, зависи какво ще разкрие разследването. Това каза проф. д-р Георги Димитров, председател на фондация "Право и Интернет", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Гостът коментира темата, след като беше публикувано разследване на Washington Post и ZTE, в което медиите твърдят, че ЦРУ в сътрудничество с ФРГ са осъществили шпионската операция на века, получавайки достъп до секретна кореспонденция на 120 страни в продължение на над 50 години. 

Димитров отбеляза, че “Крипто” е била разглеждана като един от най-сигурните производители на устройства за криптиране на информация, но поне за момента няма доказателства за неправомерни послушвания.

“Засега няма реакции на правителства и засегнати компании. Факт е, че някои държави не са се доверявали на тези устройства, други са ги използвали”.

Той отбеляза, че за България не е правена статистика, но страната ни също е купувала устройства на компанията.

“Ако се докаже, че е било налице вмешателство, могат да се активират сложни правни инструменти - от наказателна отговорност до международни санкции”, коментира още Димитров.

Той обаче добави, че в сферата на информационните технологии това е много трудно доказуемо.

Според него изборът на швейцарска компания се дължи на особеностите при законодателството там и сериозния престиж на страната по отношение на крипто бизнесите.

“Дали имиджът на Швейцария ще бъде засегнат зависи от това какво ще покаже разследването и какви факти ще се изнесат”, посочи още Димитров.