Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Метрото в участъка в Овча купел се очаква да е готово през есента на 2020 г.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен", Бизнес старт, 07.01.2020

10:37 | 7 януари 2020

В момента се изграждат два етапа от третия лъч на столичното метро. Единият етап е от „Красно село“ през НДК и Орлов мост до ж.к. „Хаджи Димитър“. Става дума за 8 километра с 8 метростанции. Вторият етап е участъкът от „Овча купел“ до Околовръстно шосе и „Горна баня“. Това каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В момента първият етап като строителство вече е приключил, но се извършват изпитания. Те ще продължат още няколко месеца, тъй като третата линия е с различна система на управление спрямо останалите. Това изисква повече време".

Той заяви, че се надяват, че изпитанията на участъка от „Патриарх Евтимий“ до „Красно село“ ще приключат през следващите 3-4 месеца. "Това са 5 километра с 5 метростанции", уточни Братоев.

"Откриването може да се очаква преди лятото, но точната дата ще бъде обявена, когато приключат изпитанията. Тестовете се извършват от Siemens".

По думите му очакванията са, че през есента на 2020 г. ще се реализира и участъкът в „Овча купел“.

Той коментира, че разписанието на влаковете е съобразено с пътническия поток. Братоев коментира, че събота и неделя пътниците са по-малко и това влияе на разписанието.

"Пътническият поток през работни дни е около 350 хил. души, а годишният е около 110 млн. 2018 г. и 2019 г. са сходни по отношение на броя на пътниците, тъй като не са пускани нови участъци".

Вижте целия разговор във видеото.