Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Персонализираната медицина показва изключително добри резултати в областта на онкологията и редките заболявания

Д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), "Бизнес старт", 28 октомври 2019 г.

12:40 | 28 октомври 2019

Най-новото направление в медицината е това, в което решението за диагноза, избор на лечение и мониторинг на заболяването се основава на индивидуални особености на пациента и данни от неговите генетични изследвания. Това дава възможност за точна диагностика и избор на лечение, което ще е ефективно при съответния пациент. Това позволява и спестяване на разходите за неефективно лечение, които могат да са между 10% и 70%. Тук се включват и нежеланите лекарствени реакции и ненужни хоспитализации, каза д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Български алианс за прецизирана и персонализирана медицина (БАППМ), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Към момента персонализираната медицина показва изключително добри резултати в областта на онкологията и редките заболявания", посочи тя.

Според д-р Балабанова-Коева при таргетната терапия благодарение на био-маркери се изследва всеки пациент или заболяването му и може да се предскаже дали лекарството ще е ефективно, или не. "Преди години ракът на белия дроб беше 5-6 вида по класификация, сега са над 50 вида според стратифицираната медицина, и може за всеки от тях да се подбере най-доброто лечение", заяви тя.

"Целта е да се обединят данните и експертизите в ЕС, което ще ни даде възможност да имаме база данни, която нито една страна членка не може да постигне сама", посочи д-р Балабанова-Коева.

"Доскоро персонализираната медицина се считаше за бутиков подход".

"Една от целите на конференцията беше споделяне на добри практики и добра възможност за това е оценката на здравните технологии", заяви тя.

"Няма изолирана мярка, която да доведе до революционна промяна. Необходим е комплекс от мерки".

"Превантивната медицина е изключително важна тема. Ранната диагноза на заболявания като рак може да се получи чрез скрийнингови програми и превенция", каза в заключение тя.

Цялото интервю вижте във видеото.