Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Медицината се развива по-бързо благодарение на биотехнологиите

Д-р Красимира Чемишанска, изп. директор на "Амджен България", Бизнес старт, 02.10.2019

10:58 | 2 октомври 2019
Обновен: 23:05 | 5 юни 2020
Д-р Красимира Чемишанска, изп. директор на "Амджен България". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече можем да говорим за прецизиране и персонализиране на медицината. В областта на онкологията се развиват имуно-онкологични агенти, които успяват да уловят нашите съществуващи имунни клетки и да убиват определен тип ракови от тях. Първите такива агенти вече са регистрирани в Европа. Първото такова лекарство вече се прилага и в България - то е за остра левкемия при възрастни и млади пациенти. Това заяви д-р Красимира Чемишанска, изп. директор на "Амджен България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Биотехнологиите в медицината

"Биотехнологиите в медицината следват напредъка в познанието за човешката биология. Този напредък е изключително бърз в последните 50 години след откриването на двойната спирала на ДНК, възможността да се клонират първите гени, да се създадат моноклонални антитела за лекарствени средства".

Д-р Красимира Чемишанска поясни, че в момента науката е достигнала до завидни познания в дълбочината на човешката биология на молекулярно ниво и възможността определени гени да бъдат обвързани с дадени заболявания.

"Пациентите могат да бъдат диагностицирани на база биомаркери", твърди тя.

"Когато говорим за смъртоносни заболявания и имунотерапия, успеваемостта е на 50-60% влизане в ремисия, което е огромен успех".

Д-р Чемишанска съобщи, че 17 млн. души всяка година умират от сърдечно-съдови заболявания. Тя допълни, че медицината отговаря на това с търсене на основните сигнални пътища, които водят до промени в съдовата стена, натрупване на лош холестерол и отлагането му по съдовете.

"Таргетираме частта от веригата, която разгражда холестерола", отбеляза гостът.