Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Местни референдуми трябва да решават регионални проблеми

доц. д-р Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 30 септември 2019 г.

11:21 | 30 септември 2019
доц. д-р Косьо Стойчев
доц. д-р Косьо Стойчев

Общините на местно ниво отговарят за всичко – от това дали детето ви ще ходи на детска градина до политиките за климата. Средния брой на хората в една администрация на дадена община, която е областен център, е между 150 и 250 човека. Тези хора не са достатъчни, независимо от административния им капацитет, да решат всички проблеми. Заради еврофондовете много кметове използват най-добрите си специалисти в управлението на европроекти. Това е добре, но местното самоуправление не е само усвояване на еврофондове. Това каза доц. д-р Косьо Стойчев, СУ "Св. Климент Охридски", в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

"Заради еврофондовете, които се управляват от държавата, кметовете на големи градове всъщност прекарват половината от работното си време в София. Те са пряко финансово зависими от благоразположението на правителството."

"В големи като територия общини кметът се грижи за главния град и плюс още още един, ако има такъв, където са концентрирани неговите избиратели и проблеми", заяви доц. Стойчев.

А проблемите на главния град не са проблемите на цялата община. Според доц. Косьо Стойчев сегашното административно-териториално устройство на страната не може да предложи никакви решения на този генерален проблем в изоставането на развитието.

Трябва да се създават регионални агломерации и те да могат да планират обща инфраструктура и бизнес зони, да лобират за регионални транспортни проекти, които ще подобрят целия регион.
Всяка стъпка, която увеличава финансовата независимост на общините трябва добре да се обсъжда и насърчава. При съставянето на местните общински бюджети трябва да се включват и неправителствени организации, които имат много сериозна външна експертиза, да консултират общината.

"Има наистина отлични НПО, които имат визия за това какво и как да се развива и те наистина променят общините и градовете", каза гостът.

"Много населени места, и от по-големите и от по-малките, трябва да започнат да правят допитвания до хората какво всъщност очакват да се реши. Тези референдуми ще възпитат поколенията да гласуват."

"Всички усилия на общините след 2020 г. трябва да се насочат към създаване на местен и регионален бизнес и след края на бюджетния период на ЕС 2021-27 г. да разчитат основно на приходи от този бизнес, а не на еврофондове", заяви Стойчев.

Правителството отложи процеса на новото райониране за 2027 г., което е справедливо решение. Няма междинно регионално управленско ниво и сегашният модел започва да показва дефекти в тази връзка, каза в заключение той.

Целият разговор вижте във видеото.