Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Индивидуално число ще отчита състоянието на белия ни дроб

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, председател на сдружение "Въздух за здраве", Бизнес старт, 25.09.2019

08:42 | 25 септември 2019
Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, председател на сдружение "Въздух за здраве". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, председател на сдружение "Въздух за здраве". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възнамеряваме да въведем число, с което всеки индивидуално да оценява състоянието на белия си дроб - "белодробно число". То не изисква допълнителни изследвания извън рутинните. Вече има изследвани хора. Започвайки тази инициатива, числото е изходно, като след това се проследява дихателната система. Това заяви д-р Александър Симидчиев, пулмолог, председател на сдружение "Въздух за здраве", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Белият дроб е органът, който осигурява енергията за нашето съществуване. Той е нещо като енергетиката за обществото ни. Сърдечно-съдовата система е инфраструктурата. Тя разпределя ресурсите по всички части на тялото, но енергията за съществуването ни се получава от белия дроб, който резорбира кислорода".

Д-р Симидчиев разкри, че белият дроб е фина структура, която изисква да измерваме регулярно дали функционира както трябва.

По думите му увредят ли се централната нервна система, мозъкът и белият дроб, не се възстановят. "Инвестиция в здравето на бял дроб означава профилактика. Най-основното е да се измери функцията на белия дроб - като за целта се отиде при пулмолог", уточни той.

Гостът спомена, че в днешния Световен ден на белия дроб ще се проведат отделни мероприятия, които ще бъдат различни във всеки град. "Във Видин ще бъде направен флашмоб с помощта на деца, за да се получи информация сред населението. В Петрич ще се извърши измерване на дишането. В Стара Загора, Монтана, Габрово и още други градове също ще се извърши нещо специфично за района", посочи той.

"Според актуални проучвания околната среда стои на първо място, когато говорим за влияние върху дихателната система - замърсяването на въздуха е основен фактор. След това стои тютюнопушенето и използването на различни други инхалаторни средства, които увреждат дроба".

В ЕС текат множество клинични проучвания относно процесите за изследване на негативните ефекти от вейповете, подчерта пулмологът.

Освен всичко останало д-р Александър Симидчиев подчерта, че е важно здравните приходи и разходи да постъпват там, където биват получавани.