Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предложението на МОН е добро начало

Бизнес старт, 09.03.2016

10:12 | 9 март 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложението на МОН държавните университети да получат допълнителна субсидия от 2000 лв. за всеки студент в определени направления при условие, че броят на приетите студенти надмина този през миналата година, е добро начало. Не по-малко важно е също така самите индивиди, ако искат да бъдат обучавани в специалности, които не се търсят на пазара на труда, да участват във финансирането на своето обучение. От друга страна, ако самите университети получават по-голяма сума, те ще бъдат стимулирани да инвестират в специалности, обучаващи хора с такива качества и умения, които да се търсят на пазара на труда. Това каза управляващият директор на Manpower за България Надя Василева в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Светлин Наков, основател на Софтуерния университет, идеята също е добра. Той заяви, че вместо държавата да произвежда безработни висшисти, тя може да обучава хора в сегменти, където има реално търсене. "Като цяло одобрявам идеята, но не одобрявам начина, по който се раздават тези пари", каза той. По думите му те ще бъдат насочени към определени държавни университети, което създава нелоялна конкуренция.  

Експертите коментираха още перспективите при евентуално продължаване на една такава политика на стимулиране на отделни направления в образованието и възможните ефекти от това. 

Вижте целия разговор във видеото: