Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Авджийски: Съдилищата с ниска натовареност трябва да бъдат слети

Бизнес старт, 08.03.2016

08:23 | 8 март 2016
Автор: Севделина Илиева
Любомир Авджийски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Авджийски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съдилищата с ниска натовареност трябва да бъдат слети. Предлагаме от всички 28 административни и окръжни съдилища да останат най-много 13-14. Необходимо е да се наложи мораториум върху назначенията на магистратите и да не се увеличават щатните бройки. Това са част от предложенията, заложени в анализа на Института за пазарна икономика, представени от правния експерт Любомир Авджийски в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

В момента бюджетът на съдебната власт се създава по-скоро на исторически принцип, тоест се взимат цифрите от миналата година с известна индексация. Вместо това е необходимо да се прилага програмно бюджетиране, като предварително се набелязват целите, които трябва да се осъществят в системата. Ако продължим да изготвяме бюджета на исторически принцип, няма да има реформа и статуквото ще се запази. 

Авджийски коментира данните, че България е на четвърто място в целия ЕС по брой съдии на глава от населението и на първо място по брой прокурори, както и на първо място по брой служители на прокуратурата, като те са 3 пъти повече от средното за ЕС.  

Румъния има 3000 служители в прокуратурата, България - също. Румъния има три пъти по-голямо население и три пъти повече регистрирани престъпления. 

Авджийски подчерта още, че за последните 16 години бюджетът на съдебната власт е увеличен 5,5 пъти, а държавният бюджет - 3 пъти.  

Гледайки статистиката, съдиите в областните центрове работят при 3-5 пъти по-голяма натовареност от съдиите в малки населени места. С ниска натовареност са 73% от съдилищата. 

Повече може да видите във видеото: