Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да се насърчи социалното предприемачество?

Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, Бизнес старт, 16.07.2019

11:30 | 16 юли 2019
Обновен: 11:40 | 16 юли 2019
Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Притесненията са, че може да се окаже, че сме оставили много пречки по пътя на социалните предприятия. Притесненията са свързани с методиката на оценяване. Това каза Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Според закона има два вида социални предприятия – клас А и класа А+. За клас А условията са предприятието да има поне 7 хил. лева печалба през изминалата година или да е наело поне 3 лица от посочените в закона уязвими групи. Предприятията от клас А+ отговарят на двете изисквания или се развиват в една от областите в България, където безработицата е над средната за страната".

Важно е да има и меки мерки, които да насърчават и стимулират хората. Тези мерки са свързани с обучение, подкрепа за справяне с административните проблеми и достъп до финансиране, заяви Шабани.

Политиките трябва да са насърчителни, а не задължителни, коментира тя.

"Ако просто задължим работодателите, без да им дадем възможността да се справят, това ще изкриви картината и накрая работодателите ще наемат, за да изпълнят формално изискванията".

Социалните предприятия може да са чудесен мост за адаптиране на хората на работното им място, обясни гостът.

Тя коментира и предложението на номинираната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за равнопоставеност между половете в бордовете на компаниите в Европа.

"Равнопоставеността на жените е тема, която не сме защитили до край и трябва да се правят допълнително мерки в тази посока".