Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook отдели 3 млрд. долара за глоба от регулаторите

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 25.04.2019

11:18 | 25 април 2019
Обновен: 11:24 | 25 април 2019
Технологичен коментар на Елена Кирилова. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Технологичен коментар на Елена Кирилова. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Facebook надмина прогнозите на Wall Street за първото тримесечие и отдели 3 млрд. долара за покриването на споразумението с американските регулатори, което успокои инвеститорите, притеснени от развоя на продължилото месеци федерално разследване. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Книжата на най-голямата социална мрежа повишиха стойността си с над 10 на сто до 200,50 долара по време на следборсовата търговия. Те успяха да възстановят по-голямата част от това, което загубиха миналата година, когато растежът се забави  а компанията се забърка в скъпо струващи скандали с опазването на личните данни".

Споразумението за 3 млрд. долара, което може да нарасне до 5 млрд. долара, сви нетната печалба на компанията за първото тримесечие до 2,43 млрд. долара, или 85 цента на акция, коментира Кирилова.

"Като се изключи сумата от споразумението, Facebook е спечелила 1,89 долара на акция, над отчетените година по-рано 1,69 долара на акция. По този показател компанията лесно надмина прогнозата на анализаторите за 1,64 долара на акция по данни на Refinitiv".

Общите приходи за първото тримесечие са нараснало с 26 на сто до 15,1 млрд. долара от 12 млрд. долара миналата година, отново изпреварвайки средната прогноза на анализаторите за 15 млрд. долара, заяви тя.

"Месечните и дневните потребители на основното приложение на Facebook са се увеличили с по 8% през миналата година, съответно до 2,4 млрд. и 1,6 млрд., в съответствие с прогнозите".

Във видео материала може да проследите целия технологичен коментар.