Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Хората с увреждания също могат да отдадат своя принос към обществото и бизнеса

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, и Антон Божилов, представител на хората с увреждания - посланици на кампанията "Равенството значи повече"

11:25 | 23 ноември 2018
Хората с увреждания също могат да отдадат своя принос към обществото и бизнеса

Хората с увреждания също могат да отдадат своя принос към обществото и бизнеса. Това коментираха Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, и Антон Божилов, представител на хората с увреждания, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. Те коментираха и кампанията  "Равенството значи повече" на организацията Jamba. По отношение на достъпа до пазара на труда на хората с увреждания e налице дискриминация до известна степен, както и липса на равен достъп и качествено образование, заявиха и двамата гости в студиото.

Макар че е завършил висше образование в областта на маркетинга и комуникациите, за Антон най-трудното е да си намери работа.
 

"С основателите на организацията Jamba - Ива Цолова и Йоана Колева, се запознах преди година и се включих в тяхната кауза. Тази кауза е не просто мечта – JAMBA е голямо семейство за нас, хората със специфични нужди. От друга страна, не съм спрял да търся работа", пояснява той.

Едно от предишните събития на Jamba бе свързано с местата за паркиране на инвалиди, които често са заемани от хора, които не са такива, отбелязва Бойчо Попов. Това показва отношението на обществото в този аспект, посочва той.

Именно затова от организацията стартираха кампанията "Равенството значи повече", като целта е да промени нагласите към хората с увреждания в страната, като покаже техните възможности, потенциал и предизвикателства при включването им в пазара на труда. 

"Почти навсякъде се сблъсквам с трудности по отношение на достъпа на средата", добави Антон Божилов. "Необходими са придружители. От страна на хората не съм срещал дискриминация, тъй като аз съм контактен. Но мои приятели с увреждания са притеснителни и затворени и определено срещат отпор", смята той.

В Investor media group имаме колеги със специфични нужди, разкри главният редактор на Investor.bg. "Те намират реализация в различни сфери – в медийна дирекция, в търговска дирекция. Имаме колега, който има проблем със зрението, но е редактор. Помага му специален софтуер. Тези хора също като нас могат да отдадат своя принос към обществото, към дадена компания", убеден е той.

Гостите коментираха и промените в законодателството, с които се въвеждат работодателски квоти, при които фирми с над 50 служители ще бъдат задължени да наемат определен брой или дял лица с увреждания. Законопроектът предстои да бъде разгледан на второ четене в НС. Ако фирмите не изпълнят това задължение, ще дължат компенсационна вноска в размер на 30% от минималната работна заплата. С тези пари ще се подпомагат хората с увреждания.

"С тази бройка от 50 служители се изключва малкият бизнес, който реално е най-активен в наемането на кадри със специални нужди. Работодателски организации протестираха, че това е допълнителен данък към тях. Предстои да се приеме един по-ревизиран закон, но все пак е по-добре да има такъв", става ясно от думите на Попов.

Според впечатленията на Антон Божилов управляващите в страната не са наясно с проблемите на хората с увреждания. По повод отношението на вицепремиера Валери Симеонов Антон Божилов заяви, че той даже се забавил с подаването на оставката и трябва да бъде по-премерен в изказа си.

"Следващата голяма цел на JAMBA е да се изгради първият кариерен адаптивен център за инвалиди в България. Набират се инвестиции чрез кампания в платформата Indiegogo. Началната сума е на стойност малко под 200 000 долара. Тя ще послужи за старта на този център, като идеята му е да бъде устойчив и да се самофинансира чрез социално кафене, в което също да работят инвалиди".

Целта на адаптирания кариерен център е да има място, където всеки ден да се работи с деца и млади хора. Място, където да се провеждат всички обучения, семинари и много обществени събития; където младите хора с различни способности ще могат да се срещат с тези, които не са функционално различни. По този начин младите хора ще се научат да се справят с всички предизвикателства, пред които са изправени от ранна възраст, а след това, когато са на 18 години и е време да започнат да търсят кариерата си, всичко ще бъде много по-лесно достъпно за тях.