Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Професиите на бъдещето ще са свързани с технологиите, креативността и социалните умения

Дарина Георгиева - изп. дир. на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, и Яна Андреева - 3D артист в Chaos Group

11:00 | 21 ноември 2018
Професиите на бъдещето ще са свързани с технологиите, креативността и социалните умения

Професиите на бъдещето ще са свързани с технологиите, креативността и социалните умения, твърдят Дарина Георгиева - изп. дир. на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, и Яна Андреева - 3D артист в Chaos Group, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Инициативата, свързана с Базар на професиите, започна преди 6 г., когато група компании от българската мрежа отвориха врати за децата на своите служители, за да ги запознаят с професиите, които упражняват служителите. Поради интереса поканихме всички ученици и училища с цел да представим тези професии пред обществото. Базарът се провежда за четвърта поредна година".

Тези срещи са най-подходящи за децата между 8 и 14 години. Предвидили сме два начина, за да привлечем интереса им – работилници и лекции в рамките на 20 минути, разкрива Дарина Георгиева.

"Професията на 3D артиста е креативна и включва дейностите и на фотограф и художник в съчетание с новите технологии. Достъпна е в сфери като филмовата индустрия, рекламата, продуктовия дизайн и много други. Ние създаваме нови светове, като всичко започва в 3D пространството. Реализираме обект, определяме неговия материал, осветяваме и достигаме до крайното изображение", посочва Яна Андреева.

Децата имат интерес към технологичните професии, заявява Дарина Георгиева. "Интерес изпитват и към по-традиционните професии все пак. Всички световни големи организации смятат, че професиите на бъдещето ще са обвързани с иновациите, креативност, социални умения. Днешното поколение е свързано и с екологията и киберсигурността", пояснява още тя.

Родителите са емоционално обвързани, затова сме поканили експерт, който ще проведе „родителска среща“, където ще се обсъдят онлайн тестове и различни инструменти за изследване на профила на детето, отбелязва Дарина Георгиева.

На Базара на професиите ще има журналисти, писатели, ветеринари и други представители на традиционни и нови професии, както и експерти от различни области, съобщават в заключение гостите.