Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Управляващата коалиция в Италия е проблем за цяла Европа

Николай Ваньов, финансов анализатор, Бизнес старт, 09.10.2018

08:32 | 9 октомври 2018
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Ваньов, финансов анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Управлението на италианския премиер Матео Салвини и вицепремиера Луиджи ди Майо се превръща в проблем за цяла Европа. Това мнение изрази Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Управлението на популистката коалиция Ваньов отдава на последствията след финансовата криза от 2008 г., както и преувеличаването на проблеми като кризата с мигрантите.

Според финансовия анализатор коалицията поражда притеснения основно поради факта, че не е склонна да спазват бюджетните ограничения на Европейския съюз (ЕС), което е движещо правило за него в последните 15 години. Друг проблем е, че те са готови да са твърде агресивни с останалите си партньори в Европа, посочи още Ваньов.

„Всичко това не е положително нито за Италия, нито за Европа. Не бива да се пренебрегва фактът, че италианската икономика е третата по големина икономика в еврозоната и четвъртата в ЕС. Един сериозен проблем там, при нивото на държавен дълг, със сигурност ще значи проблем за всички европейски държави“.

Гостът изрази мнение, че несъответствието между плановете за бюджетния дълг на Италия с правилата на ЕС се дължи на твърде многото обещания от Салвини още преди избирането и стъпването му в длъжност, както и на невъзможността на италианската икономика да поеме толкова много фискални стимули.

„За Европа е изключително важно фискалните рамки да бъдат спазвани. Не случайно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не иска да вижда страна, която излиза от рамките и твърди, че ще се върне в същите тези рамки след няколко години. Така всяка една държава членка на ЕС би могла да я последва. “

По мнение на госта все пак Италия няма да се откаже от настоящите си фискални планове и ще потвърди прогнозата си за намаляване на публичния си дефицит, който от 2,4% догодина, ще намалее до 2,1% през 2020 г., за да стигне 1,8% през 2021.

Според него отговорът на ЕС ще бъде по вече установения бюрократичен ред – ще се отправи предупреждение и ще стартира процедура срещу Италия.

Вижте целия разговор във видео материала.