Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Промените в ЗОП целят ускоряване на обществените поръчки

Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, Бизнес старт, 28.09.2018

10:33 | 28 септември 2018
Обновен: 10:34 | 28 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в ЗОП целят ускоряване на процедурите за обществените поръчки и намаляване на срока на обжалване, коментира Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

80% от продукцията в строителния бранш е свързана с обществени средства и от там произтича зависимостта от Закона за обществени поръчки. Безспорно това е закон не само за строителството, а за всички такива поръчки. Общият им характер понякога създават и по-общ характер на самите проблеми. Проблемите и визиите, които се разглеждат в Камарата на строителите във връзка с подобряване на законовата база, при първото четене на закона не бяха отразени, но ние ги поставяме. Те формират политиката. Почти всички правителства работят за малкия и средния бизнес. Проблемът е с оформянето им като реален участник, защото те са подизпълнители. Законът не регламантира достатъчно ясно тяхното участие, пояснява Мирослав Мазнев.

"С тръжните процедури се изисква да бъдат декларирани кои ще бъдат подизпълнителите. Изискванията към тях са доста високи, когато са на тръжна фаза. Когато е необходима компетентността и квалификациите на подизпълнителите да бъдат използвани в тръжните прозедури, следва те бъдат декларирани в началото, а всички останали подизпълнители да бъдат включвани непосредствено преди започването на съответния вид работа. Всеки един подизпълнител, доказвайки своя опит, започва да изпълнява видове работа, за които носи отговорността си със своето име. При изпълнението им подписва протоколи, с които гарантира своето участие и при усвояването на средствата и възможността те да бъдат директно заплатени на него. Той получава и референция за тази дейност. Тази процедура е сложна. Възложителите често избягват да вкарват такъв тип подизпълнители. Ние ги дефинираме като доставчици на материали, наемодатели, а оставайки скрити, те не могат да бъдат добре регламентирани".

Като друг проблем Мирослав Мазнев посочи ниските цени. Непрекъснато говорим за работната ръка, за загубата на квалифицирани работници. Губим ги на основата на ниското заплащане и перспективите за развитие. Ниското заплащане се формира на база на ниските цени, върху които строителите чрез обществените поръчки взимат своите договори. Важни са нас са бюджетните, референтни стойности, върху които са бюджетира определеният обект. Много възложители могат да бъдат отстранени, ако надхвърлят тези стойности. Препоръчва се самият търг да определя цени. При търга, спрямо средно претеглената цена, 20% надолу или нагоре отклонение да бъдат директно отстранявани. Съществува процедура за доказване на тези цени, допълва изпълнителният директор на Камарата на строителите у нас.

Промените в ЗОП целят ускоряване на процедурите за обществените поръчки и намаляване на срока на обжалване. Трябва да се създаде ясна икономическа зависимост между резултата при обжалването, става ясно още от думите на госта.

Мирослав Мазнев коментира, че напълно застава зад идеята за поетапното преминаване към изцяло електронно възлагане на обществените поръчки. Работи се в посока пълна дигитализация на цялостния процес. Електронното фактуриране също съкращава сроковете, както и всяка една електронна процедура. Това ще доведе и да осветляване на проблемите, щом е публична процедура, категоричен е още гостът.

"Форумът „Строителството през 2019 - перспективи и предизвикателства", организиран от Камарата на строителите гради диалог на строителния бранш с правителството по отношение на перспективите и програмния период.  Възникват и изпитанията в кратки срокове да се усвояват много средства. Това изисква закупуване на определена техника и активи за фирмите. В противен случай би се стигнало до декапитализация на дружествата".

 

Още по темата гледайте във видео материала.