Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Промените в Наредбата за продуктовите такси са незаконосъобразни

Цветелина Цанева, изп. директор на Асоциацията на вносителите на автомобили, Бизнес старт, 11.09.2018

09:13 | 11 септември 2018
Цветелина Цанева, изп. директор на Асоциацията на вносителите на автомобили. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветелина Цанева, изп. директор на Асоциацията на вносителите на автомобили. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Наредбата за продуктовите такси са незаконосъобразни. Изменения на таксите и въвеждането на нови обекти на облагане трябва да се случат чрез закон, а не чрез наредба. Това каза Цветелина Цаневаизп. директор на Асоциацията на вносителите на автомобили, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът направи коментара си по повод предвидените изменения в Наредбата за продуктови такси. Част от тях са въвеждането на продуктови такси за автобуси и камиони, включително и за нови, както и увеличение на таксата за старите автомобили.

„Продуктовата такса за автомобили е неправомерна.Тя се плаща веднъж от производителя и от този, който внася автомобила на пазара. Би било редно да я има само когато автомобилът се внася от трета страна, която не е член на Европейския съюз (ЕС). Към момента таксата е административна държавна принуда в полза на частен бизнес, в случая това са рециклиращите компании“.

Според госта трябва да има насърчителни мерки собствениците сами да връщат автомобилите си за рециклиране, без някой да плаща за това.

Гостът посочи, че 67 млн. лв. са събраните приходи от екотакси за миналата година. Тя добави, че близо 60 млн. лв. от тях са били за една рециклираща организация. 

"Проблемът е, че заплащането на екотакса се извършва на определени места и няма алтернатива за нея. Няма и яснота как са определени сумите, които трябва да се внасят, както и за каква дейност се използват те".

Цанева посочи още, че ако няма отмяна на промените, то ще се стигне до протестни действия на вносителите на автомобили заедно с автомобилните превозвачи.  Към момента има заведена жалба срещу измененията в Наредбата в Административния съд. 

Вижте целия разговор във видео материала.