Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Срещата между Малмстрьом и Лайтизър в Брюксел потвърди различията между ЕС и САЩ

Гл. ас. д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания към БАН, 11.09.2018

08:21 | 11 септември 2018
Гл. ас. д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Гл. ас. д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания към БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудно е да се каже, че има постигнат напредък след вчерашната среща в Брюксел между еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом и специалния търговски представител на САЩ в Европа Робърт Лайтизър. По-скоро САЩ и Европа потвърдиха дълбоките различия, които имат. Това мнение застъпи гл. ас. д-р Антон Костадинов, Институт за икономически изследвания към БАН, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Гостът посочи още, че е трудно за страните от Европейския съюз (ЕС) да бъдат единни, но именно това е необходимо, за да се справи Европа с търговските политики на САЩ - "бързи и консолидирани реакции на ЕС". 

Според Костадинов мерките, които трябва да бъдат предприети в американската икономика, не могат да се случат за няколко години и да дадат резултати, тъй като търговският дефицит на САЩ с Европа и Китай се дължи на пропуски, които са станали факт в дълъг период от време. 

Гостът посочи и своите съмнения относно правотата на политиката на протекционизъм, която води американският президент Доналд Тръмп. 

"Докладите на американското правителство сочат, че търговският дефицит на страната се задълбочава с около 50 млрд. долара годишно. Изглежда протекционизмът не дава очакваните резултати". 

Според експерта нови мита от САЩ върху китайския внос ще засегнат най-вече технологичните гиганти като Apple, чието производство се намира в Китай. Той добави, че все пак нов кръг мита ще има и негативни последици за САЩ, като най-сериозно там ще бъдат засегнати фермерите.  

Гостът добави, че освен търговския дефицит опасност за САЩ са и бъдещи партньорства между Европа и Китай. Костадинов изрази мнение, че  американската икономика трябва да засегне повече сектора на услуги, където всъщност страната има доста солиден излишък. 

Вижте целия разговор във видео материала.