Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Целта на протекционизма на Тръмп е да отслаби икономическата сила на Китай

Проф. Искра Христова - Балканска, ИИИ към БАН, Бизнес старт, 07.09.2018

10:35 | 7 септември 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С налагането на мита върху вноса на стоманата и алуминия Доналд Тръмп започна протекционистка политика в защита на отраслите, които го подкрепиха на изборите. Докато с войната с Китай той цели да намали икономическата сила на азиатската държава.Това каза проф. Искра Христова - Балканска, ИИИ към БАН в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По повод създаденото икономическо напрежение от търговската война между САЩ и Китай и до какви геополитически промени води тя, проф. Балканска посочи предисторията на събитията.

"От март 2018 бяха наложени еднозначно от американския президент Доналд Тръмп мита върху стоманата и алуминия – 25% и 10 % респективно, като с тях той изпълняваше своите обещания към тези отрасли на икономиката, които го подкрепиха на изборите. След което той насочи такава протекционистична реторика към ЕС, Канада. С ЕС той донякъде се споразумя. 12 % от стоките, които се изнасят за САЩ са произведени и на територията на САЩ, голяма част от тези вносни артикули засягат и техните производители. Юнкер обеща, че ще внасят продукти на селското стопанство на САЩ, например соя.  Но сновната цел и стрели на протекционистичната политика на САЩ е насочена към отслабване на икономическата сила на Китай".

Ако се засили тази протекционистична риторика, каза още гостът и се премине към конкретни действия, по думите на бившия еврокомисар за международната търговия Лами, тази война между САЩ и Китай  не може да продължи вечно, резултатите и отраженията върху икономиките и на двете страни ще бъдат доста отрицателни.

"Докато се поддържа една такава линия и докато Доналд Тръмп продължава да иска да удари Китай, може да се очаква засилване на напрежението".

Не може да не осъзнават икономическите сили и интереси зад президента на САЩ, коментира още професор Балканска, че САЩ влизат в много остро противоречие и търговска война, които като бумеранг ще се обърнат срещу тях. Но силното желание за намаляване на икономическата мощ на Китай и на югоизточна Азия е водещо.

"Според мен и двете страни ще загубят, ако САЩ наложат мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара,  но пък може да се очаква европейските компании да заемат нишите, оперирани досега от китайски.  Засега Тръмп проявява известна склонност да се разбере с ЕС и Канадада, но налагането на мита върху основни метали, които влизат в производството на много стоки, ще оскъпят това производство".

Не може да няма търговско споразумение с Брюксел, каза още гостът, но Великобритания би направила един много еднозначен и и неправилен подход, ако не уреди въпросите си с ЕС. Може би политиката й е начин за скрито въздействие върху ЕС.

"Струва ми се, че Тереза Мей ще отиде към някои компромисни споразумения, защото би било лошо британците да не могат да се възползват от този 500-милионен пазар на ЕС след излизането от него".

Още по темата гледайте видеото.