Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

До какви геополитически промени доведе американският протекционизъм?

Доц. д-р Евгений Кандиларов, историк, преподавател в СУ, Бизнес старт, 06.09.2018

10:57 | 6 септември 2018
Доц. д-р Евгений Кандиларов, историк, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Евгений Кандиларов, историк, преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече стана ясно, че протекционистичната политика на американския президент Доналд Тръмп не дава очакваните резултати относно търговския дефицит на САЩ с Китай. Китайската икономика има традиции, които е трудно да бъдат преустановени, още повече, че САЩ далеч не са основният търговски партньор на страната. Това каза доц. д-р Евгений Кандиларов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов

Все пак мерките на Тръмп далеч не касаят само икономическите аспекти на отношенията между САЩ и Китай, посочи още Кандиларов. 

„Все повече анализатори започват да говорят за нова Студена война. Този път срещу САЩ няма да се изправи Русия, а Китай. Целите на Тръмп включват и разширяване на геополитическото му влияние в света“. 

Гостът определи Европейския съюз (ЕС) като „полюсна сила в международните отношения“. Той добави, че ЕС би трябвало да се стреми да запази тази си позиция именно с оглед на нарастващата сила на страни като Китай и Индия, както и някои държави в Южна Америка.

Според Кандиларов Китай също има стремеж да разширява позициите си на Стария континент, тъй като той предлага един от най-богатите пазари.   

„Факт е, че китайските намерения и инвестиции в Европа все още остават в пожелателна форма. Това се дължи предимно на дългия период от време, който отне на ЕС да изработи новата си политика и да формира позициите си на фона на надигащата се икономическа мощ на Китай и повечето поддръжници, които страната набра в Европа“. 

Историкът посочи още, че макар към момента целите на Русия и Китай да изглеждат еднакви – независимост от САЩ, то предстои те скоро да се сблъскат. Причина за това според него ще станат общите им интереси в Централна Азия. 

Вижте целия разговор във видеото.