Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Добрата филмова история промотира себе си и страната, в която се снима

Ярив Лърнър – изпълнителен директор на Ню имидж България и Ню Бояна Филм Студиос, Светът е бизнес, 10.08.2018

21:05 | 10 август 2018
Ярив Лернер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ярив Лернер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако историята е добра, тя ще успее, независимо от своя мащаб и бюджет. Може тя да е представена от двама души, които си говорят в една стая или мащабна продукция като „Трансформърс“, заяви Ярив Лърнър, изпълнителен директор на Ню имидж България и Ню Бояна Филм Студиос в предаването "Бизнес старт" с водещ Ивайло Лаков. Той посочи още двата вида реклама, с които си служи филмовата компания - качеството на сниманата продукция и рекламата от уста на уста.

„Като компания сами продуцираме филмите си и правим до 10 филма на година, в зависимост от годината, а като студио обслужваме 10 – 20 филма на други продукции.  В момента работим по една индийска продукция за Боливуд, подготвяме се за филм, наречен „Outpost“ със Скот Иистууд, при нас ще снима Орландо Блуум, за филм със Силвестър Сталоун, наречен „Рамбо - последна кръв“ и с Колин Фарел и Мел Гибсън. Такава е програмата ни за годината". 

Студиото се е сдобило с огромен резервоар за подводни снимки, построен от създателя на най-големия такъв резервоар в Западна Европа - в Лондон, но без грешки, отчетени при него, сподели Лърнър. 

Гостът определи своята визия за бъдещото развитие на компанията "Ню Бояна Филм Студиос", на която предстои да снима продукция – римейк на „Червената Соня“:

„Производството на филми е начинание с много сътрудничества, бъдещето на "Ню Бояна филм" – това е един творчески хъб, който обслужва мечтите на режисьорите и ние искаме да им оказваме помощ за да осъществят мечтите си, като им осигурим най-добрия начин за това“.

Как режисьорите стигат до студиото - питат къде е сниман добрият филм и кой го е направил, поясни гостът. Качеството на продукта и следващото ниво - рекламата от уста на уста, водят творческите колективи у нас.

"Ако филмът е успешен, той се самопромотира, а с него и мястото, където е направен. Ние правим реклама от час и половина за мястото на снимките, в случая това е България. Но така цяла филмова индустрия се създава в Хърватска след „Игра на тронове“.

Най-голям конкурент на България в региона е Румъния, каза гостът, поради факта, че северната ни съседка има дълга история на филмово производство. Цената на труда там е съпоставима с българската, но се предлага данъчна отстъпка за филмовата индустрия. Тя, за разлика от нашата страна, стимулира филмопроизводството с финансов механизъм"

 "За всяяко евро, похарчено в страната, Румъния ви връща 35 %. Предишната отстъпка беше 16%, но е увеличена както за чужди продукции, така и за местни, които всъщност рекламират страната. Унгария и Полша също увеличиха отстъпките си за инвестицията във филми. В България няма такива отстъпки. Надявам се, че правителството ще прозре нуждата от тях“.

Цялостният бюджет и местните разходи са двете части, които формират филмовия бюджет - средствата, необходими за режисьора, продуцента и актьорите и тези, за останалата част  от производството на филма, обясни гостът. 60 млн. евро е струвала продукцията „Хелбой“,  25 % от тази сума е платена за продуцента, режисьора и актьорите, останалата част – за производството на филма.

Лърнър повдигна леко завесата и около предпочитанията на актьора Силвестър Сталоун към България. Тайната на честите посещения на зведната личност се върти около любимия му зъболекар, който е в България.

Още за киноиндустрията и взаимодействието на Ню Бояна филм с Националния филмов център – гледайте видеото.