Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Не миграцията е проблем, а вътрешнополитическите решения

Радостина Павлова, Център за правна помощ - Глас в България, Бизнес старт, 02.07.2018

08:58 | 2 юли 2018
Радостина Павлова, Център за правна помощ - Глас в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Радостина Павлова, Център за правна помощ - Глас в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не миграцията е проблем, а вътрешнополитическите решения. Такова мнение изрази Радостина Павлова от фондация "Център за правна помощ - Глас в България" в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Според нея миграцията не трябва да се разглежда като проблем.

„Ако престане да се говори по този начин и да се мисли за миграцията по този начин, мисля, че ще си разрешим много от проблемите. Тези части от политическия спектър, които толкова остро говорят против миграцията и заемат такива позиции, са обикновено хора, които са и против ЕС. Те са за по-малко интегриране на ЕС. Пример за това е унгарският лидер Виктор Орбан и неговите крайни позиции по двата въпроса. Така че да се говори, че миграцията е причина за някакво разпадане на ЕС и че от там идва проблемът, според мен е погрешно мислене“.

Павлова смята, че на срещата на върха от миналата седмица всъщност са били взети някои положителни решения.

„Изрази се разбиране, че не може на 100% разпоредби като Дъблинския регламент да се прилагат във всеки случай и може да се потърсят по-различни решения. Това беше и компромис към Италия, която също зае доста остра позиция. Една такава стъпка или решение в заключенията на Съвета на ЕС от миналата седмица, беше идеята хора да бъдат презаселвани от т.нар. платформи на доброволен принцип, което според мен е една положителна стъпка. Има разбиране, че не могат хора във всички случаи да остават в първите държави, а от друга страна разбирането, че не може държави, които в един момент са взели решение да не приемат хора, които се презаселват, да бъдат принуждаване това да се случва. Така че това е една стъпка в правилната посока. Има разбиране и от двете страни“.

По думите ѝ България няма миграционна политика, няма ясна идея и план какво иска тя по отношение на миграцията.

„Искаме ли мигранти? За какво? Ако за работа ръка, какви, колко? Няма такава политика“.

Коя страна от ЕС се отличава с миграционна политика? Има ли България капацитет да приеме още бежанци, ако се наложи?