Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо дребните търговци на горива протестират срещу новия проектозакон?

Апостол Апостолов, Национално сдружение на търговците и превозвачите на горива, Бизнес старт, 27.06.2018

08:58 | 27 юни 2018
Обновен: 09:18 | 27 юни 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

По трите точки, които са обявени основно в новия законопроект за горивата, има заложени капани и бизнесът се натоварва с административна и финансова тежест. Това каза Апостол Апостолов, член на Управителния съвет на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите му трите точки, които притесняват собствениците на малки бензиностанции са търговия на дребно, търговия на едро и транспорт.

„Законът предвижда 20 хил. лева уставен капитал, 20 хил. лева гаранции на обект, но не повече от 500 хил. лева. Това означава, че ще плащат дребните търговци. Фирми, които имат по 300-400 бензиностанции вместо да внесат 7-8 млн. лева, ще внесат само 500 хил. лева“.

„Другият момент, който ни притеснява основно, е търговията на едро. Всеки един от нас има по 5-10 клиента, на които доставя гориво или за отопление на къща, или за автомобили, или за трактори. Ние трябва да внесем 3 млн. лева уставен капитал и 500 хил. лева гаранция, за да можем да работим това нещо“, добави още той. 

Апостолов посочи, че третата основна точка е за товарните автомобили, които имат по 3000 лева гаранция.

„Проблемът е в административната тежест. Трябва да бъдат калибрирани броячите на автомобилите. Но има една наредба от 2016, според която не можеш да направиш първоначално измерване на часовника, трябва да се купи нов – това означава разходи на 5-10 хил. евро на товарния автомобил“.

Ще продължат ли протестите? Какви са исканията на дребните търговци на горива?