Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Социално предприятие откри работни места за незрящи хора

Евгени Митев, председател на Управителния съвет на Фондация "Синергиа", Надежда Бурова, част от екипа на Hi Touch, Бизнес старт, 15.06.2018

10:46 | 15 юни 2018
Евгени Митев, председател на Управителния съвет на Фондация "Синергиа", снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Евгени Митев, председател на Управителния съвет на Фондация "Синергиа", снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От април тази година в София действа социалното предприятие Hi Touch - то представлява масажен кабинет, а екипът му е от незрящи хора. То ползва добрия опит на австрийските си партньори, където този модел е вече добре разработен. Това каза Евгени Митев, председател на Управителния съвет на Фондация "Синергиа", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Митев посочи, че началното финансиране на предприятието е спечелено чрез конкурс за най-добър бизнес модел, организиран от Български център за нестопанско право. Към момента целта на предприятието е да има достатъчно средства, за да може да се самофинансира. Целите на Hi Touch са още постигане на устойчивост чрез микробизнес модел, конкурентноспособност и равен достъп до пазара.

Има нужда от стимули, за да се развива социалното предприемачество, но те не бива да се бъркат с подпомагането от страна на държавата. Ценно е да се получи първоначална помощ, включително в обучение. Акцентът обаче трябва да е повече върху включването, отколкото върху подпомагането. 

Според Надежда Бурова, част от екипа на Hi Touch, различието не се приема с предразсъдъци от клиентите, особено когато те са доволни от работата на екипа. Тя добави, че самата работа може да се определи като занаят и е необходимо време за обучение.

В истинския смисъл на думата това е занаят. Необходимо е време човек да свикне със спецификата на работата.

Бурова добави, че всеки един човек с увреждания, който има работа, се чувства интегриран в обществото. Според нея всеки може да даде своя принос към обществото и икономиката на държавата.

Бурова посочи нерешените проблеми в държавата за хората с увреждания – липсата на лесен достъп до работното място, сгради, институции и др. и добави, че за лечението на хора с увреждания системата трябва да има по-индивидуален подход, спрямо конкретните нужди.

Вижте във видео материала целия разговор.