Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Има ли прости решения за проблемите на транспортната инфраструктура в София?

Арх. Ивайло Петков в Бизнес старт, 26.04.2018

10:19 | 26 април 2018
Обновен: 11:19 | 26 април 2018
Автор: Кирил Петков
Арх. Ивайло Петков, НПО Група Град. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Арх. Ивайло Петков, НПО Група Град. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Предложенията за транспортна обвързаност с трамваи и други превозни средства в центъра на София не са актуални, защото приоритетът на града е пешеходно движение в центъра. Хората да се движат активно. Чак онази свързаност - да слезеш от едно превозно средство и да се качиш на другото може би не е най-големи довод. Това каза арх. Ивайло Петков, НПО Група Град, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира напрежението около обществения натиск за възстановяване на трамвай №6 и вариантите за трасето на трамвая, които са останали след обсъждането им на последното заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията.

Неправителствената организация "Група Град" е автор на едно от двете комплексни проучвания за решаване на транспортните проблеми в Югозападния център на София.

Освен решаването на транспортно-комуникационните връзки това решение има значение и въобще за движението в София, свързано с публичното натоварване на сградите, които в момента се строят и скоро ще бъдат въведени в експлоатация. Тези фактори не по-малко влияят за комплексното решение на транспортната мрежа, подчерта архитекта. "Не по-малко значение има и развитието на метродиаметрите, които на места дублират и напълно заменят части от линиите на градския транспорт". 

"Ние направихме заданието за транспортно-комуникационно проучване и се фиксирахме върху темата какви неща трябва да се отчетат при този възел. Трите най-важни точки са входа на тунела, изхода на тунела и т.нар. "Мост на влюбените", които до голяма степен биха решили проблемите на транспортната схема". 

Вариантите, които останаха са една много сложна от инфраструктурна гледна точка преорганизация на трамвайната линия за запазване на трамвая и второто решение е заменяне на трамвайната линия №6 с тролейно движение, обясни събеседникът. "Оставихме като препоръка на експертния съвет да се направи един сериозен анализ на силните и слабите страни на всяко от двете решения и да се реши кое е по-работещо". 

Какви са плюсовете в полза на решение за тролейбусното движение първо? Кое решение е много по-евтино и изискващо много по-малко инфраструктурно строителство?

Повече вижте във видеото.