Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Предпоставка за ниската раждаемост в България е икономическата несигурност на младите хора

Елица Димитрова, Институт за изследване на населението и човека към БАН, Бизнес старт, 13.04.2018

08:45 | 13 април 2018
Обновен: 10:03 | 13 април 2018
Елица Димитрова, Институт за изследване на населението и човека към БАН, Снимка: Bloomberg TV България
Елица Димитрова, Институт за изследване на населението и човека към БАН, Снимка: Bloomberg TV България

Усещането за несигурност при прехода от образование към заетост, която младите хора срещат в България, е една от предпоставките за отлагането на преходите към родителство и формирането на семейство. Това мнение изказа Елица Димитрова от Института за изследване на населението към БАН в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Повод за гостуването ѝ бяха обявените данни от изследването „Население и демографски процеси през 2017 г.“ на Националния статистически институт.

„Средната възраст на раждане и на сключване на брак се повишава, което говори за промяна на възрастовия модел за тези събития. Факторите са свързани и с икономическите условия в страната, за това доколко младите хора се чувстват стабилни да имат собствено семейство и да поемат грижите за своите деца“, бяха думите ѝ.

Към края на 2017 г. населението на България е 7,05 млн. души и намалява с 51 825 души спрямо края на 2016 г.

„Това, което показват данните на НСИ за 2017 г., е едно потвърждение на тенденциите, очертани и от предишни техни наблюдения, и коментирани в публичното пространство. Те са свързани с това, че в България напредва процесът на стареене на населението и намаляването на общия брой на населението“, каза тя.

Два пъти по-висок е броят на децата, които са починали през изминалата година, в сравнение с ражданията.

„Имаме и някои положителни тенденции за този период от време – детската смъртност бележи една низходяща тенденция. Продължава да се увеличава средната продължителност на живота“.

По думите на Димитрова е трудно да се каже колко точно ще бъде българското население през следващата година, тъй като трябва да се види колко ще бъдат ражданията, умиранията и миграциите. Като цяло се очаква намаление в броя на населението.

Коментарите на Димитрова за дисбаланса по отношение на териториалното разпределение на населението в България, за демографските тенденции в Европа и още интересни данни вижте във видеото.