Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Високо напрежение в българската енергетика

Георги Миков в Бизнес старт, 09.03.2018

09:43 | 9 март 2018
Георги Миков, бивш шеф на НЕК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Миков, бивш шеф на НЕК. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Въпреки много на пръв поглед информация около сделката за ЧЕЗ, в края на краищата няма информация и то за няколко важни неща.  Това каза Георги Миков, бивш шеф на НЕК, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. 

Не е ясно точно за какво се преговаря, как българската държава да стане съсобственик, не е ясно къде - в Инерком, в ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Електро България и всички дружества, които се продават, каза гостът.

"Но първо е интересно защо ЧЕЗ напуска България. Това е огромна компания, особено за мащабите на Централна и Източна Европа. Оперира в над 10 страни, включително във Франция, Германия, Австрия - страни с големи пазари. Тоест те имат огромен опит на пазари със силна конкуренция. ЧЕЗ груп се състои от над 170 фирми, а в момента сме в ситуация да говорим за напускането на такава компания. За съжаление този факт не дава добър сигнал за бизнес климата в България".

България декларира, че ще се либерализира пазарът на електроенергия, а от друга страна се извършват административни и законови промени, които вървят точно в обратна посока, заяви Миков. "Много се говори за независимостта на регулаторния орган, който е натоварен да защити интересите на потребителите, но и в същото време да защити интересите на бизнеса, който оперира в много тесни рамки и няма приходи извън регулираната дейност". 

Какво се случва с опита на чуждестранните инвеститори да Какво е сбъркано в субсидирането на цените на електроенергията? Какъв сигнал дава скандалът с ЧЕЗ на другите инвеститори в България? Какви ще са последиците от непоследователната политика на държавата по казуса?   

Вижте повече във видеото.