Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

47% от световната индустрия ще бъде роботизирана до 2040

Акад. Чавдар Руменин в Бизнес старт, 22.02.2018

10:08 | 22 февруари 2018
Автор: Кирил Петков
Ръката-робот Shadow Dexterous на Shadow Robot Company. Демонстрация в Лондон, Великобритания. 14 февруари 2018. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Ръката-робот Shadow Dexterous на Shadow Robot Company. Демонстрация в Лондон, Великобритания. 14 февруари 2018. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Технологиите вече вървят в такава посока, че без нещо допълнително, освен човешкото съзнание и воля, няма да можем да получим прогреса, който индустрията желае. Това каза акад. Чавдар Руменин, директор на Института по роботика при БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Роботиката, която е еманацията на изкуствения интелект в момента, е в такава степен на развитие, и като наука и като приложение, както са били компютърните технологии в края на 80-те - началото на 90-те години. Тогава там има и бум, инвестирали са се и изключително много средства и виждаме какви колосални успехи са се натрупали в тази област. Роботиката е точно в това състояние и е добре известнен фактът, че до 2040 47% от световната индустрия ще бъде роботизирана и то заради изкуствения интелект". 

Не се притеснявам от негативни последствия от развитието на изкуствения интелект, категоричен бе гостът. "Да не плашим хората със странни последствия. Всичко зависи от това в чии ръце ще попадне роботът, защото той не е нищо повече от органична връзка между механика, микро и нано механика и сензорика и естествено изкуствения интелект, тоест алгоритмите, съгласно които става управлението". 

"Опасното е друго. Може ли да има собствен живот изкуственият интелект? Тоест - оставен той сам на себе си да започне да се развива по закони, които ние не познаваме - тогава вече става опасно. Това нещо е възможно. Но това е твърде далечна перспектива". 

Изкуственият интелект е "манна небесна", с него животът на хората може много да се подобри, подчерта събеседникът. "Животът ще бъде много по-човешки, ще имаме много повече време за самоосъвършенстване, за собствена култура, за изкуство, за наука, за творчество. Всичко това може да ни предоставят системите с изкуствен интелект. Самият сам за себе си изкуственият интелект не е толкова ценен, но ако се вложи там, където трябва - в роботизираните системи, в транспорта, всичко това ще бъде от полза за нас - хората". 

"В едно по-далечно бъдеще аз виждам една градивна симбиоза между хората и роботиката - да направят едно единно цяло, където да се допълват взаимно - да вършат неща, под ръководството на човешкия мозък". 

Очаквайте видео с целия коментар.