Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

IT кариера от училище - мисия възможна

Доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС, и Любомир Чорбаджиев, старши преподавател, Бизнес старт, 09.11.2017

09:32 | 9 ноември 2017
Обновен: 10:02 | 9 ноември 2017
Доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС, и Любомир Чорбаджиев, старши преподавател. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС, и Любомир Чорбаджиев, старши преподавател. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Програма "Приложен програмист" на МОН, която стартира в момента, е тригодишно обучение, насочено към десетокласници. Целта е всяка година програмата да се подновява и догодина да се направи нов прием на десетокласници в нея. Обучение се планира да е с продължителност три години, обясни старши преподавателят в ТУЕС Любомир Чорбаджиев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„За тези три години трябва да се покрият 960 учебни часа в професионалните предмети, които са същите, които се изучават и в професия "Приложен програмист".

Проектът се основава на вече прилаган модел, каза доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС:

„От доста години като училище, което обучава IT специалисти, ние прилагаме един много успешен образователен модел, който концентрира в себе си от една страна нашите усилия и от друга - нашите университетски подходи /университетски преподаватели преподават при нас/. По същия начин привличаме изключително много бизнеса и компаниите, дори в лицето на наши завършили ученици, които са IT специалисти и които се връщат да преподават при нас".

Идеята на програмата е образователният модел да се разшири, за да отговори на нуждите на няколко заинтересовани страни – бизнесът, средните образователни институции и университетите.

„Ако програмата заработи успешно и даде необходимите резултати, ще се опитаме да компенсираме недостига на млади хора в сектора“.

Обучението ще се провежда в 5 училища-центрове - към МГ „Акад. Кирил Попов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Професионална гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и Технически университет - София, Технологично училище „Електронни системи“ и Технически Университет - София, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ в Русе и Русенски университет „Ангел Кънчев“, към Професионална гимназия по електротехника и електроника „К. Фотинов“ и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, съобщава МОН.