Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Разводът между Великобритания и ЕС е мъчителен

Борислав Мавров, Фондация Европейски институт, Бизнес старт, 24.08.2017

09:00 | 24 август 2017
Обновен: 09:38 | 24 август 2017
Борислав Мавров, Фондация "Европейски институт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борислав Мавров, Фондация "Европейски институт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преговорите за Брекзит са едно от сериозните предизвикателства пред европейските лидери и правителството на Тереза Мей. Това коментира Борислав Мавров от Фондация "Европейски институт" в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите му следващите дни и седмици са от ключово значение за това как ще се развият нещата и дали въобще ще има възможност да се спази предварителния график, който се очаква да бъде спазен.

Той посочи, че преди октомври безспорно трябва да се постигне значителен напредък по три ключови въпроса - какви средства следва Великобритания да плати на ЕС, как ще бъде решен проблемът с границата между Ирландия и Северна Ирландия и по какъв начин ще бъдат запазени правата на европейските граждани.

„Всъщност разводът е доста мъчителен, защото става въпрос за 44-годишен брак“.

Мавров обясни, че Великобритания в последните дни буквално засипва преговорния екип на ЕС с една камара „position papers”, тоест становища на страната по ключови въпроси от развода.

„В това някои виждат определен тактически подход- тихомълком да се стартира въпроса за бъдещето на взаимоотношенията, преди още да са изяснени тези три ключови въпроса“.

Според Мавров по въпроса с границата с Ирландия и Северна Ирландия има най-сериозен напредък, защото той смята, че това е въпрос, който касае изключително много граждани и от двете страни и защото засяга много сериозни икономически взаимоотношения.