Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Основната цел на програмата Хоризонт 2020 не се разбира правилно

Даниела Чонкова, Европейска мрежа за подкрепа на бизнеса, Бизнес старт, 12.06.2017

09:02 | 12 юни 2017
Автор: Investor.bg
Даниела Чонкова, Европейска мрежа за подкрепа на бизнеса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Даниела Чонкова, Европейска мрежа за подкрепа на бизнеса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" е огромна възможност за България, от която страната ни все още не успява да се възползва достатъчно добре като инструмент за привличане на средства. Това коментира Даниела Чонкова от Европейската мрежа за подкрепа на бизнеса в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев. 

По думите ѝ статистическите данни до април 2017 показват, че около 250 кандидати са спечелили проекти по механизма, сред които 150 са научно-изследователски организации и само 46 са фирмите. "От всички спечелени проекти сумите, които са влезли в България, са около 42 млн. евро като само 6 от тях за тези 46 компании", подчерта тя. 

Една от причините, която обяснява това развитие е фактът, че не се разбира правилно основната цел на оперативната програма. "В Хоризонт 2020 ефектът трябва да има добавена стойност за даден сектор или даден вид процес на европейско равнище", поясни тя. 

Средната успеваемост на "Хоризонт 2020" за ЕС е около 13,5%, в България - под 9%, а само за инструмента за малки и средни предприятия - близо 1%, коментира още Чонкова. 

Вижте повече във видеото: