Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Paramount се съгласи на сливането със Skydance

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 08.07.2024 г.

11:15 | 8 юли 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Paramount Global се съгласи да се слее със Skydance Media в сделка, която предава контрола върху легендарното холивудско студио на продуцента Дейвид Елисън, слагайки край на едно от най-драматичните придобивания в индустрията. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Като част от сложната сделка, подготвяна от месеци, председателят на Paramount Шари Редстоун се съгласи да продаде семейната компания National Amusements Inc., която контролира около 77% от акциите с право на глас в Paramount, за 2,4 милиарда долара, според изявление, публикувано от компанията в неделя.

Споразумението бележи внезапен обрат, след като преговорите между Редстоун и Елисън, синът на съоснователя на Oracle Corp. Лари Елисън, се провалиха миналия месец. Решението на Редстоун по това време да прекрати дискусиите шокира борда и разочарова служителите и инвеститорите, което доведе до спад на акциите.

Споразумението бележи края на една епоха за Редстоун, чийто покоен баща Съмнър Редстоун трансформира семейната верига от автосалони в медийна империя, включваща Paramount Pictures, както и мрежата на CBS и кабелните телевизионни мрежи Comedy Central, Nickelodeon и MTV.

Сделката ще издигне Дейвид Елисън, 41-годишен потомък на представители на технологичната индустрия, който основа Skydance, в най-новия властимащ в Холивуд. Той ще наследи медийна компания, която е изправена пред купища предизвикателства, докато управлява развлекателен бизнес, преобърнат от революцията на видео стрийминга.

Paramount изтри близо 17 млрд. долара от стойността си от края на 2019 г., след като традиционният телевизионен бизнес ерозира по-бързо, отколкото видео стрийминг услугата Paramount+ може да излезе на печалба.

Инвеститорите на Discovery, които оспориха сливането на развлекателната фирма за 43 млрд. долара със звеното Warner Media на AT&T, постигнаха споразумение за 125 млн. долара заради твърденията си, че сделката ги е ощетила и е предоставила неправомерни ползи на вътрешни лица на компанията, коментира още Кирилова.

Споразумението изисква компания, собственост на милиардерската фамилия Нюхаус, която беше основен акционер в оператора на Discovery Channel, да плати 100 млн. долара в рамките на споразумението, а бившият президент на Discovery Робърт Майрън и неговият син Стивън трябва да покрият останалите 25 млн. долара, сочат съдебни документи.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.