Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Радослав Илиев: Ако левицата управлява с Макрон, това ще е като нашата сглобка

Радослав Илиев, историк и анализатор, "Бизнес старт", 08.07.2024 г.

10:37 | 8 юли 2024
Автор: Даниел Николов

Стратегията за възпирането на крайната десница на Марин Льо Пен сработи на изборите във Франция, но социалните противоречия няма да бъдат успокоени от резултата, като се очертава труден период на съставяне на коалиционно правителство. Лявото обединение "Нов популярен фронт" изненадващо излезе като победител на балотажа в неделя, групата около президента Еманюел Макрон ще е втора по сила в парламента, а "Национален сбор" (RN) на Льо Пен остана на трето място. Това коментира Радослав Илиев, историк и анализатор, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Има индиректна заплаха от самоблокиране на Френската република след тези резултати, на фона на големи вътрешни разделения около Израел и Палестина, войната в Украйна и изборите в САЩ, социалните проблеми.

"Тези три точки са не просто важни, те са кървящи рани във френското общество, тъй като мнението не е единно по нито една от тях." Един нестабилен, с неясни мнозинства и разнородни позиции парламент няма да може да успокои тези напрежения, смята Илиев и добави, че не може да се говори за истински победител на изборите. "Лявата коалиция не може да управлява, а дори да управлява с Макрон, ще управлява със страшни отстъпки, подобно на нашата сглобка. За да замаскира тези отстъпки, ще вдигат емблеми, които могат да удържат, като Украйна и зеленото."

Може да се очаква ядрото около Макрон да смекчи някои от позициите си по социални политики, но и центристите и левицата ще продължат подкрепата за Украйна, каза Илиев. В парламента, ако става дума за плаващи мнозинства, ще са между между центристите на Макрон и левицата, с минимално участие на RN, a правителството ще бъде технократско, добави той.

Макрон може да е залагал, че победа на "Национален фронт" ще му позволи да се завърне триумфално след следващите президентски избори или че поне ще му спести проблеми във външнополитически план след президентските избори в САЩ, коментира Илиев.

Резултатите не застрашават работата на ЕС и съставянето на нова Европейска комисия, но може да имат големи ефекти върху политиката и връзките на Франция с Африка, смята Илиев.

"Франция губи много сериозен икономически актив в Африка - този процес тепърва ще се отрази в националния бюджет" и може да доведат до директни орязвания на средства за социални програми, които лявата коалиция защитава, каза Илиев.

Повече за изборите във Франция, какви са очакванията на френското общество към властта може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.