Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българската хранителна банка ще се разширява, за достигне повече бизнеси и хора

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, "Бизнес старт", 28.05.2024 г.

10:57 | 28 май 2024
Автор: Даниел Николов

Българската хранителна банка е спасила към 170 хиляди килограма храна за над 2.2 млн. лева, а близо 61 000 нуждаещи се са получили храна от БХБ през 2023 г. Хранителната индустрия е склонна да дарява излишните стоки и знае, че има надежден партньор в лицето на Българската хранителна банка за съхранение, логистика и разпределяне на храните. Това коментира Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Географската близост или отдалеченост не е причина храната да бъде похабена. Ние разполагаме с наши логистични операции - складове за съхранение и опериране на дарена храна - както в София, така и в Мездра и Варна. Планираме следващи стъпки и разширяване на присъствието ни в Централна България, вероятно Пловдив, така че да сме все по-близо до повече компании и хора в нужда... Вече работим на територията на 21 области."

БХБ си партнира с логистична компания, като така може да получи или достави храна до всяка точка на България, добави Миланова.

Количественият ръст на спасената през БХБ храна за 2023 г. е 11% в сравнение с 2022 г., като според Миланова това се дължи и на отпадналите административни пречки пред дарителите като изискване за маркировка, докато сега даряването става само с приемо-предавателен протокол.

Компаниите, които приемат даряването на храна като ценност, правят това регулярно и има засилване на интереса, но по последните данни за 2022 г. само в индустрията се унищожават по една или друга причина над 400 хил. тона годишно на стойност над 2 млрд. лева, каза Миланова. Цялото това количество има потенциал да бъде спасено, добави тя, а БХБ има капацитета да поеме всички категории храни.

БХБ е провела проучване сред 300 компании какво ги мотивира да даряват храна и в резултат от 25 юни започва кампания за по-голяма информираност на бизнеса със серия от семинари, които ще покажат утвърдени практики за спасяването на храна.

Как компаниите може да даряват храна и какви са ползите за бизнеса може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.