Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дори последният във Висшата лига на Англия печели луди пари

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, "Бизнес старт", 24.05.2024 г.

13:14 | 24 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

До началото на 2025 година Висшата лига няма да разкрие точните суми, спечелени от клубовете за изминалия сезон. Тогава се публикува годишният отчет, но цифрите са базирани на потвърдените наградни фондове от миналата година и е малко вероятно да бъдат много по-различни и сега. Това каза редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Станахме свидетели на още един сезон, пълен с драма, противоречия и неочаквани обрати. Но той завърши като предишните три - с титла за Манчестър Сити, четвърта поредна. С нея "гражданите" си гарантираха почти 180 милиона паунда. Подгласниците им Арсенал и Ливърпул ще вземат съответно 172 мнл. паунда и 168 млн. паунда. Всички 20 отбора ще спечелят над 100 млн. паунда, затвърждавайки статута на Висшата лига като финансова сила във футбола. Дори Шефилд Юнайтед, който направи един от най-лошите сезони в историята на английското първенство, се очаква да получи деветцифрена сума, въпреки че завърши на дъното и допусна над сто гола - 104. Тези суми до голяма степен се дължат на несравнимите глобални приходи от излъчване на Висшата лига", каза Коларов.

Коларов коментира и приближаващия край на сезона в НБА.

"Това е една от най-големите и доходоносни лиги в света, генерирайки умопомрачителните 400 милиарда долара всяка година и баскетболистите получават пай от сумата за всеки кръг в плейофите. Примерно,играчите и треньорите на отбора, който спечели НБА този сезон, ще получат 500 000 млн. долара. Подгласниците ще направят 200 000 млн. долара, полуфиналистите ще получат 100 000 млн. долара. Тези суми не са големи за звезди като ЛеБрон Джеймс, но могат да бъдат благодат за играчите на пейката, които взимат минималната заплата в НБА - около 1 млн. долара годишно", каза още Коларов.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.