Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнес за милиони: След като опитоми кучето, човекът го нахрани и заведе на фризьор

Никола Нинов, управляващ директор на Petmall, "Бизнес старт", 22.04.2024 г.

12:35 | 22 април 2024
Обновен: 16:04 | 22 април 2024
Автор: Даниел Николов

Сегментът на храни и услуги за домашни любимци в България започва все повече да усеща ефектите от "очовечаването" на домашните любимци и готовността на техните стопани да платят за все повече видове грижи. Перспективите са продукти като играчки, аксесоари, и дори груминг да набират сериозна популярност. Това коментира Никола Нинов, управляващ директор на Petmall, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Груминг е на практика фризьорски салон за домашни любимци. Дългокосместите кучета имат сериозна нужда от грижа за тази козина като къпане, поддържане, рязане на нокти... дори почистване на зъбен камък, което е допълнителна услуга, която набира популярност."

Инвестицията в подобен салон се възвръща бързо, но има големи трудности в намирането на подготвени кадри, въпреки високото заплащане, каза Нинов. Това е напълно нова професия за България и ние се опитваме да създаваме кадри, като вече има курсове, добави той. При добро качество на услугата и добра заетост заплащането на един грумър може да надмине средното ниво за София от 3000 лв.

Сегментът само на храни за домашни любимци в България се е увеличил двойно за последните 8 години до над 200 млн. евро, като до края на 2025 г. се очаква да е поне 250 млн. евро, каза Нинов.

Petmall има нетни приходи от продажби от близо 6.6 млн. лв. и печалба от 103 000 лв. за 2022 г., като за всяка от следващите 2023 г. и 2024 г. има 50% ръст както на приходите, така и на печалбата, каза Нинов.

"Предвидили сме активна експанзия за тази година - за Q1 три нови обекта, като увеличаваме и квадратурите. През месец май предвиждаме още един; подобряване на онлайн услугата и портфолиото от продукти. В момента гледаме и във франчайз посока."

В специализираните стоки и услуги продажбите през множество канали ще са бъдещето на бизнеса, което налага и наличието на физически магазини, смята Нинов. Нашите продавачи са обучени наистина да консултират, а стопаните на домашни любимци имат нужда от тази директна връзка и препоръка.

"Колкото и да сме добри онлайн, физическият контакт не може да бъде замесен. Бъдещето на търговията в този ритейл поне в следващите десет години е обвързването на физическия и интернет магазин."

Petmall e част от Програмата за растеж Dare to Scale, която се организира от българския офис на глобалната предприемаческа мрежа Endeavor. Програмата е отворена за компании от цяла България от всички сфери на икономиката, с оборот от минимум 100 000 евро за миналата година и под 150 служители. Крайният срок за подаване на документи за тазгодишното издание е 30 април.

Повече за услугите за домашни любимци, как Dare to Scale е помогнала за развитието на Petmall, какви са предизвикателствата пред един бързо растящ бизнес може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.