Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Telegram ще премине 1 млрд. потребители месечно до една година

Технологичен коментар на Елена Кирилова, Investor.bg, в "Бизнес старт", 17.04.2024

11:43 | 17 април 2024
Автор: Галина Маринова

Приложението се разпространява като "горски пожар", твърди основателят на Telegram, което е една от най-популярните чат платформи в Украйна и Русия. Очаква се активните му потребители да преминат границата от 1 млрд. месечно в рамките на година. Това заяви нейният основател в бележки, публикувани във вторник, коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg.

Дуров изцяло притежава Telegram, който в момента има 900 млн. месечно активни потребители, а интервюто с Тъкър е публикувано в акаунта на журналиста в социалната мрежа X. 

В рядко интервю Павел Дуров коментира пред американския журналист Тъкър Карлсън, че целта на базираното в Дубай безплатно облачно приложение, което позволява на потребителите да изпращат и получават съобщения, обаждания и други файлове, е да остане „неутрална платформа“, а не „играч в геополитиката“, коментира Дуров. Базираният в Русия предприемач твърди, че е напуснал родната си страна през 2014 г. заради правителствена намеса в компанията, която е създал.

Един от основните конкуренти на Telegram – WhatsApp на Meta Platforms, има над 2 млрд. месечно активни потребители. През март Financial Times писа, че Telegram вероятно ще се прицели към листване в САЩ, след като постигне рентабилност.

След като Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през 2022 г., Telegram се превърна в ключова платформа и за двете правителства, както и в основно място за публикуване и достъп до нефилтрирана информация за войната.

Почти всички големи медии, правителствени звена и публични фигури в Русия и Украйна имат свои канали за съдържание в Telegram.

Украинският президент Володимир Зеленски публикува ежедневните си видеообръщения в приложението, а неговите въоръжени сили предупреждават за въздушни нападения и документират случващото се на бойното поле. Кремъл обявява дейността на президента Владимир Путин в Telegram, докато руската опозиция търси подкрепа.

Критиците на приложението обаче твърдят, че то се е превърнало в инструмент за дезинформация и манипулация. Законопроект, внесен в украинския парламент през март, разглежда по-строго регулирането на Telegram и други социални мрежи.

Кремъл е казал на Дуров да бъде по-внимателен, след като твърди, че приложението му е било използване за набирането на въоръжените мъже, които нападнаха концертна зала до Москва през март.

Създателят на видеоиграта Grand Theft Auto съкращава служители и проекти, като съкращенията в индустрията за игри продължават вече над две години, каза още Кирилова. 

Take-Two Interactive Software ще съкрати около 5% от работната си сила, или 600 служители, обяви издателят на популярния франчайз „Grand Theft Auto”. Това се случва, докато индустрията за видеоигри продължава над 2-годишния си период на съкращения.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.